| Haitalliset aineet kosmetiikassa |
Haitalliset aineet kosmetiikassaKaikkiin kosmeettisten tuotteiden etikettiin täyttyy lain mukaan merkitä sisältö, mitä raaka-aineita tuotteessa on käytetty. Suurin osa kuluttajista ei ole kuitenkaan perehtynyt tieteellisiin nimiin, mitä etiketeissä yleensä on ja monilla ei ole mitään aavistusta mitä ne ovat. Monissa tapauksissa tuotteet, missä lukee että ne ovat yrteistä ja ovat luonnollisia, ovatkin monissa tapauksissa keinotekoisia. Enemmän kuin 10.000 vahingollista kemiallista ainetta käytetään kosmetiikassa ilman, että ne rikkovat yhtään lakia.On kuitenkin hyvin tärkeää lukea ja ymmärtää kaikki mitä tuoteselosteisiin on painettu, koska olemme päivittäin tekemisissä erilaisten tuotteiden kanssa. Tällä tavoin tiedämme, mitkä tuotteet ovat meille todella hyviäVoimme reagoida näihin aineisiin monella eri tavalla. Ihoallergia (immunologinen), joka ilmenee joko heti esim. punoituksena tai viivästyneenä reaktiota esim. kosketusurticaria. Monilla ilmenee hajusteyliherkkyytenä tai –allergiana esim. silmien kirvelynä, hengen ahdistuksena, nenäoireina , aivasteluna tai kurkun kutinana. Monet kemikaalit toimivat myös hormonivaikuttajina. Kemikaalit imeytyvät ihon sisälle ja kuormittavat esim. maksaa.
Acetone: Liuotin. Tunnettu "asetonina", jota käytetään kynsilakan poistoaineissa. Voi aiheuttaa huimausta, pahoinvointia, suun kuivumista tai vaikeuksia puhumisessa. Vaikuttaa myös hermostoon.
Alpha Hydroxy Acids, Aha-hapot: Käytetään yleisesti ns. ryppyvoiteissa. Niiden on todettu ohentavan ihoa. Keratolyysivaikutus, ihoa kuoritaan melkein kuin "veitsellä". Tutkimuksen alla ovat AHA:ta sisältävien tuotteiden herkkyys auringolle ja syövän yhteys
Aluminium Allantoinate, Aluminium Carbonate, Aluminium Chloride, Aluminium Chlorhydrate
Aluminum Chlorohydrex, Aluminum Chlorohydrex PG: Synteettiset alumiiniyhdisteet. Hyvin yleinen ainesosa deodoranteissa ja antiperspiranteissa. Alumiini koostumus voi heikentää luonnollista kehon hikoilemista. Hikirauhaset ja ihohuokoset tukkeutuvat. Voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Erikoisesti naisten olisi syytä välttää näitä ainesosia, koska kaikki nämä kemikaalit, joita laitetaan kainaloihin imeytyvät ja kerääntyvät rintoihin. Luonnonkosmetiikassa käytetään alunoita, jota saadaan alunamaasta ja -liuskeesta. Alunat eivät reagoi muiden aineiden kanssa, niistä ei siis vapaudu alumiinia toisin kuten esim. mahdollisesti alumiinikloorihydraatista.
Ammonium Laureth Sulfate : Pinta-aktiivinen aine. Ks. PEG/PPG Benzophenone 1, -3, -4, -9: Uv-suodattimia. Ks. Isopropyl Dimetzoylmethane BHT (butyylihydroksitolueeni), BHA (butyylihydroksianisoli) Käytetään hapettumisen ja härskiintymisen estäjänä rasvoissa. Eläinkokeissa on havaittu mm. muutoksia immuunijärjestelmässä ja veriarvoissa, kilpirauhassa ja maksassa. Molemmat aineet kertyvät elimistöön ja päätyvät sikiöön. Aiheuttavat myös allergiaa. Luonnonkosmetiikassa BHT ja BHA korvataan E-vitamiinilla.
Botox, Botuliini: Käytetään pistoksina ryppyihin. On johdettu Bolulinum Toxin Type A –bakteerista, jonka ei ole todettu ehkäisevän tai estävän ryppyjen muodostumista (tutkimus 2002). Kehitetty neurologisiin sairauksiin lihasrentouttajaksi.
Cerecin: Mineraaliperäinen hiilivety (maaöljystä saadyt öljymäiset ja vahamaiset aineet) Ks. Paraffinum Liquidum Cl + luku: Atsovärit: Atsopigmentit valmistetaan synteettisesti, niiden väri on hyvin voimakas. Ne voivat imeytytä ihon läpi, vaurioittaa maksaa ja vapauttaa aniliinia. Osan atsoväreistä epäillään aiheuttavan syöpää.
Cocamide DEA: Nitrosamiinieihin kuuluva. Yksiselitteisesti syöpää aiheuttava Toimii tuotteessa viskositeetin säätäjänä. Nitrosamiineja kosmetiikkatuotteissa voi syntyä, jos esim. trietanoliamiinia ja tiettyjä nitroyhdisteitä sisältäviä säilöntäaineita käytetään yhdessä. Käytetään huomattavia määriä mm. ripsiväreissä ja kajaleissa. -cone: loppuiset sanat. Silikonit. Silikonit ovat kosmetiikassa hyvin keskeisessä osassa. Valmistetaan hapesta ja piistä koostuvista täyssynteettisistä aineista. Ne ovat luonnossa täysin hajoamattomia ja niiden kertymistä eliöihin ei ole vielä selvitetty. Kosmetiikassa silikoneja käytetään ihonhoitotuotteissa ja hiustenhoitotuotteissa. Ne ovat pehmentäviä aineita, jotka tuovat iholle hienon tunnun. Niissä ei ole ravitsevia aineita. Hiustenhoitotuotteissa ne antava kiiltoa. Diazolidinyl Urea: Säilöntäaine. Ks. formaldehyd
Diethanolamine Bisulfate (DEA): Nitrosamiineihin kuuluva. Ks. edellinen DMDM Hydantoin: Formaldehydia vapauttava aine, jota käytetään säilöntäaineena kaikenlaisessa kosmetiikassa. DMDM ilmaantui korvaamaan formaldehydia. Epäillään olevan syöpää aiheuttava.
EDTA eli edetiinihappo (etyleenidiamiinitetra-asetaatti): On hyvin suosittu aine-osa kosmetiikassa, koska se on hyvä kelatoiva aine. Erittäin huonosti hajoava. EDTA ei hajoa vedenpuhdistamossa, joten se päätyy yhdessä siihen sitoutuneiden raskasmetallien kanssa luonnonvesistöön. Luokitellaan teratogeeniseksi (epämuodostumia aiheuttava) aineeksi. Esiintyy tuoteselosteessa useimmiten muun sanan yhteydessä esim. Tetrasodium EDTA. EDTA korvataan luonnonkosmetiikassa esim. riisinkuoresta tuotettavalla fytiinihapolla.
Formaldehyd: Käytetään raaka-aineiden säilyttämiseen kosmetiikassa. Tämä aines voi aiheuttaa ihmisillä allergisia reaktioita ja on todettu syöpää aiheuttavaksi ja ehdottomasti toksinen.
Imidazolidinyl Urea: Tämä on parabeenien jälkeen yleisimpiä käytettyjä säilöntäaineita kosmetiikassa. Ks. formaldehyd. Isopropyl Dibentzoylmethane: Kemiallinen UV-suodatin. Monien kemiallisten UV-suodattimien käyttöön sisältyy huomattavia riskejä, koska niiden toiminta edellyttää molekyylien virittäytyvän tiettyyn aaltoalueeseen. Molekyylit muuttuvat. Valon tai ihon entsyymien vaikutuksesta saattaa syntyä uusia molekyyliyhdisteitä, jotka voivat olla allergiaa tai muita fototoksisia reaktioita aiheuttavia. EU-kosmetiikkadirektiivissä luetellaan tietty joukko sallittuja UV-suodattimia, joista jokaiselle on säädetty oma enimmäispitoisuus. Esim. oksibentsonista ei riitä maininta tuoteselosteessa vaan tuotteeseen täytyy lisätä erillinen varoitus "sisältää oksibentsonia" (Oxybenzone).Tutkimuksissa kemiallisten UV-suodattamien on todettu tappavan koralleja. Laureth- : alkuiset sanat. Emulgaattoreita tai pinta-aktiivisia aineita. Ks. PEG/PPG Magnesium Laureth-8 -Sulfate: Pinta-aktiivinen aine. Ks. PEG/PPG
Mineral oil: Mineraali öljy. Tätä ainetta käytetään kosteuttavissa voiteissa kasvoille, huulille, silmille, käsille ja vartalolle. Myös värivoiteissa ja hiusten hoitotuotteissa käytetään hyvin yleisesti. Mineraali-öljy peittää ihon hyvin ohuella kalvolla. Iho ei voi hengittää kunnolla eikä päästää läpi haitallisia aiheita ulos kehosta. Iho ei voi kosteuttaa itseään eikä tuottaa uusia terveitä soluja. Hyvin yleiset ihoreaktiot ovat mustapäät, näppylät, ihon kuivuminen, herkistyminen auringon valolle (maksaläiskät), kuten myös ihon ennenaikainen vanheneminen.
Methyl-, Propyl-, Butyl-, Ethyl Paraben: Parabeenit. Käytetään kosmetiikassa säilöntäaineena ja pidentämään tuotteen ikää. On hyvin yleinen, vaikka pidetään hyvin toksisena. Näistä ainesosista tulee paljon ilmoituksia allergioista ja ihon sairauksista. Brunelin yliopisto on todistanut, että iho voi imeä näitä ainesosia. Pidetään naishormonina. Heikentää sperman laatua, saattaa aiheuttaa kivessyöpää ja häiriöitä suvun lisääntymisessä miehillä. Myös naisilla saattaa aiheuttaa rintasyöpää.
Methylchloroisothiazolimone: Säilöntäaine. On orgaaninen halogeeniyhdiste ja vältti kielletyksi joutumisen juuri ja juuri. PABA: Kemiallinen UV-suodatin.
Paraffinum Liquidum: Maaöljyjohdannainen.Koostuvat hiilivetyketjusta ilman happiosaa. Ihmisruumis ei pysty käyttämään niitä hyödykseen. Parafiiniöljy ja -vaha saadaan maaöljyn tislausjätteestä. Erittäin edullinen raaka-aine, ovat pitkään kestäviä, eivät pilaannu, eivät muuta väriään, eivät haise, helppo työstää mitä vain tuotetta. Maaöljyjohdannaisten vaarallisuudesta on keskusteltu jo pitkään. Rottakokeissa suun kautta annettavilla tietyillä öljymäisillä ja vahamaisilla hiilivedyillä on vaarallisia kertyviä vaikutuksia. Esim. huulipunat, josta suurin osa kertyy käyttäjän vatsaan, on terveysuhka.
PEG/PPG: Emulgaattoreita. Emulgaattoreita käytetään sekoittamaan voiteiden eri aineosat toisiinsa.
Luonnonkosmetiikassa käytetään ei etoksyloituja emulgaattoreita. INCI-nimeltä Polyglyceryl + jokin luku. Petrolatum: Maaöljyjohdannainen. Ks. Paraffium Liquidum Propylene Glycol: On kemikaali, joka kosteuttaa. On halpa ja helppo tuottaa. Aiheuttaa allergisia ja toksisia reaktioita iholle, koska se "varastaa" kostetutta ihon syvimmistä kerroksista kosteuttaakseen ihon pintakerrosta. Tätä kemikaalia käytettään pakkasnesteissä autoille ja autojen jarrunesteissä.
Quaternium- + luku: Ammoniumyhdisteet eli kvatit.Kvatit eivät hajoa biologisesti ja suurin osa niistä on ihoa ärsyttäviä. Kvatteja käytetään hiustenhoitotuotteissa antistaattisina aineita eli estämään sähköistymistä ja parantamaan kammattavuutta. Polyquaternium + luku: Polykvatteja. Ks. Quaternium
Sodium Laureth 8/12 Sulfate: Pinta-aktiivinen aine. Ks. PEG/PPG Sodium Laureth Sulfate: Pinta-aktiivinen aine. Ks. PEG/PPG
Triethanolamine Puskuroiva aine. Nitrosamiineihin kuuluva. Ks. Cocamide DEA
Tallow :Tali. On rasva, jota saadaan lampaasta. Käytetään laajalti saippuoissa, partavaahdoissa, huulipunissa, shampoissa jne. On mautonta ja tuoksutonta. Aiheuttaa ärsytystä ja ihottumaa. Pitäisi myös huomioida, että myrkyt ja dioksiini kertyvät eläimen rasvakudokseen, jonka seurauksena nämä vaaralliset aineet kulkeutuvat ihmisiin.
Vauvojen ja lasten tuotteet:Vauvoille ja lapsille käytettäviä tuotteita ovat öljyt, shampoot, saippuat, emulsiot ja voiteet. On vain muutamia todella luonnon kasvituotteita ja vaatii todella paljon tietoa ja huomiota kun niitä valitaan. Lukemalla huolellisesti tiedot etiketistä Esimerkiksi shampoot, joissa lukee "pesee ilman kyyneliä" Kyyneleet ovat kuitenkin luonnollinen prosessi, jos silmään menee vierasta ainetta. Synteettiset kemikaalit ovat pienille lapsille ja vauvoille vaarallisempia kuin aikuisille ja siksi niitä tulisi välttää.Tässä tiedossani olevat kosmeettiset ihonhoitosarjat, jotka eivät sisällä synteettisiä ainesosia:
Dr. Hauschka, Jurlique, Weleda, Lakshmi, eteeriset eli aromaattiset öljyt, kylmäpuristetut kasviöljyt (oliivi, manteli, jojoba jne.) Lähteet:
Oxford UniversityBrunel University
World Nature FundEndocrinologic
Department of Elena Hospital
Toxicology and Applied Pharmacology Jounal
American Academy of Dermatology
American Institute of Research Preventing Bildness
World Health Organisation
Food and Medicine Organisation of American
Safe Ingredient Material
How to Live Without Toxins
W.W.F
"What is in Your Cosmetics" Aubrey Hampton
Consumer Dictionary for the Cosmetic Ingredients,Ruht Winter
Environmental Protection U.S.A.
Information Centre for Environmental Teratogenesis
Grant W. Marton M.D. Eye Toxicology
|




